Hoe staat het met de natuur in Osdorp
Een groen Osdorp is ook een Osdorp dat zorgt voor haar natuur en verbetering van de biodiversiteit. In 2019 hebben we tijdens de bijeenkomst ‘Groen in Osdorp’ op verschillende manieren ons Groen benaderd. Versterking van Groene corridors was er daar een van. Norinda Fennema heeft zich daar energiek voor ingezet. Deze actie is daar onder meer een vervolg op. Het ecologisch team van stadsdeel Nieuw West (Marina den Ouden en Ruud Lutterlof) en de Stadsboerderij (Martin ten Brinke) zullen op 27 november de werkzaamheden begeleiden en vragen beantwoorden.
Ook de Wiedijk doet mee
Osdorp kent een prachtige natuurgebied, de Wiedijk. Verscholen in het groen is het onderdeel van een andere groene corridor. Het ecologisch team van het stadsdeel beheert ook dit terrein. De Hippe Heks beheert het gebouw en organiseert diverse activiteiten voor de buurt. Ook zij zullen meedoen met de bollenactie. De organisatie daarvan staat los van onze actie op 27 november.
Ecologische verbindingszones
Amsterdam kent een ecologische hoofdstructuur: grote aaneengesloten natuurgebieden of gebieden met een grote natuurwaarde. Voor onze natuur heel belangrijk om te behouden en te versterken. De grotere gebieden zijn verbonden met elkaar door een fijnmaziger systeem van ecologische corridors of verbindingszones. Deze verbindingszones helpen kleine zoogdieren, insecten en vogels zich te verplaatsen over grotere afstanden. Vaak zitten er ook belemmeringen in deze verbindingszones. Die kunnen met enige inspanning of soms door grote investeringen zoals een faunapassage worden opgeheven of op zijn minst ‘verzacht’.
Baden Powellweg: ecologische corridor
In Nieuw West kennen we bijvoorbeeld de Vrije Geer bij Sloten en de Tuinen van West als grotere natuurgebieden, op zich ook weer schakels tussen andere gebieden zoals het Nieuwe Meer en de Bretten. Tussen de Vrije Geer en de Tuinen van West ligt een ecologische corridor, langs de Baden Powellweg, die als verbinding fungeert tussen beide gebieden. Hier kunnen kleine zoogdieren, insecten en vogels migreren van het ene gebied naar het andere. Op deze strook zit een ander maairegime dan bij ruw gras of kortgemaaid gazon. De strook wordt 1 of 2 keer per jaar gefaseerd gemaaid en het maaisel wordt afgeruimd om de bodem niet te verrijken, wat goed is voor de biodiversiteit. Hoe armer de grond, hoe groter de variatie aan bloemen.
De insecten helpen met nectar in het vroege voorjaar
In het vroege voorjaar, als de bomen nog niet in bloei en blad staan en de meeste kruidachtigen nog niet bloeien worden de eerste insecten wakker om zich op te maken voor een nieuw seizoen vol gezoem. Om hen een goede start in het voorjaar te geven willen we verwilderingsbollen planten. Het zijn biologisch geteelde bollen, er zijn dus geen resten van gifstoffen in de bol aanwezig. De bollen zullen zichzelf in de loop der jaren vermeerderen, zonder dat we daar iets actief voor hoeven te doen.
We hebben een sortiment bedacht met meerdere kleuren, verschillende vormen en wisselende bloeitijd om het aanbod zo gevarieerd mogelijk te maken. De grootste partij zijn bostulpen. Daarnaast komen nog lenteklokken, krokussen, prairielelies en sneeuwroem in de strook te staan. We willen ze in groepjes van 100/ 150 bollen bij elkaar in toeven planten.
Samen de bollen planten op Vrijdag 27 november!
Vrijdag 27 november gaan de ruim 5 duizend bollen de grond in. We zoeken vrijwilligers die daarin willen helpen. Als 10 mensen of tweetallen elk 300 meter van de 3 kilometer lange strook voor hun rekening willen nemen, dan zijn die bollen in anderhalf uur de grond in. Doe jij mee?
Meld je aan
Je kunt je aanmelden door je hier op te geven. Je kunt je dan ook opgeven voor een ophaalmoment. Zo voorkomen we dat iedereen tegelijk langskomt.
Haal de bollen op bij de Stadsboerderij
Vrijdag 27 november tussen 11 en half 1 kun je jouw bollen ophalen op de Stadsboerderij. Je krijgt ook een schopje mee die je later die dag weer terugbrengt. Heb je vragen? Die kun je ter plekke stellen. De meeste vragen en antwoorden zullen waarschijnlijk al beantwoord zijn in de instructiebrief die je binnenkort op deze site vind. De dag eindigt uiterlijk om 15.00 uur.
Meld je nu hieronder aan!
Aanmelding voor 27 november
Vul hieronder uw gegevens in en we zorgen dat de bollen voor u klaarliggen.