Hoe zit het met ons voedsel?
Hoe zat het ook al weer met de klimaatcrisis, voedselverspilling en de stikstofcrisis? Waren we bijna al weer vergeten. Het lijkt of deze tijd mensen ook tot bezinning brengt. In iedere geval hoop ik dat. Dat we zien hoe kwetsbaar we zijn, hoe afhankelijk van elkaar (wereldwijd!) en hoe dat wat kwetsbaar is en zo van waarde zo makkelijk wordt vergeten of verwaarloosd. Deze crisis maakt ook duidelijk dat niet iedereen gelijke kansen heeft. En de verschillen dreigen alleen maar groter te worden. Armen worden armer. En dan zijn er de nieuwe armen: mensen met een baan of zzpers die toch niet in hun dagelijks onderhoud kunnen voorzien. Een manifest van 170 wetenschappers doet een oproep om groener uit deze crisis te komen: https://www.trouw.nl/es-b12864df
Zaak om alert te blijven. Samen te blijven onderzoeken hoe we hier beter uit komen. Met oog voor mensen die het lastig hebben en aandacht voor duurzaamheid, gezond voedsel en klimaat. Ook op het niveau van een wijk als Osdorp. Hoe kunnen we meer investeren in lokale voedselvoorziening? Tegengaan van voedselverspilling. Het bewustzijn vergroten over waar ons voedsel vandaan komt en hoe dat ons wordt aangeboden. De waardering van ons voedsel vergroten. En onlosmakelijk daarmee investeren in een beter en gezonder landbouw en voedselsysteem. Met oog voor biodiversiteit. Met oog voor klimaatadaptie. Met oog voor zwakkeren in onze wijk.
Als Stadsboerderij zoeken we hier de samenwerking op met het stadsdeel en lokale organisaties, winkels en initiatieven. Want hier ligt nu een kans. Minne Belger van Stadslandgoed Nieuw West sluit zich hierbij aan. Een bakker en een groenteboer van de Osdorperban. Buurtbuik, Cityplot en verschillende bewoners uit de omgeving. Het is een start. We zijn begonnen. Sluit aan!